Learntech summerar Learning Conference 2023

1024 576

Learning Conference 2023 har precis gått av stapeln och kan inte beskrivas som något annat än en succé! Det var en hög nivå på talarna och vi gästades av Dr Philippa Hardman, Nigel Paine, Donald Clark, Katarina Pietrzak, Ami Hemviken och Johan Skoglöf, för att bara nämna några favoriter.  

Det var ett superproffsigt genomförande båda dagarna och kvällen med Swedish Learning Awards, och härligt modererat av Fritte Fritzson. Vi på Learntech är stolta över Ulf Annerberg som i sin roll som ordförande i Promise haft en väldigt aktiv roll i planering och genomförandet av denna lyckade konferens.

Här kommer några highlights från de två dagarna.

AI 

AI är utan tvekan det hetaste ämnet just nu och det genomsyrade hela konferensen. AI kommer revolutionera hur vi arbetar och särskilt inom lärande. You ain’t seen nothing yet. AI kommer göra lärandet snabbare, mer träffsäkert och med bättre kvalitet och kommer att ge större effekt i allt vi gör.  

Ska vi vara rädda? Nej, men vi ska hänga med, för som Dr Philippa Hardman sa i sitt föredrag:

“AI kommer inte ta alla människors jobb, men de som använder AI kommer ta jobben för de som inte gör det”

Lärande kultur

Vikten av att jobba med sin lärande kultur var högt upp på agendan, och många organisationer genomför ett omfattande värdegrundsarbete för att driva kulturen framåt.  

Det är härligt att höra att många pratar om att tro på medarbetaren. Att se potentialen i människan och att utgå från att alla är kapabla. I en lärande kultur ingår att ge ansvar och befogenheter, låta människor experimentera och göra misstag.  

Andra förutsättningar för lärande är tillit och trygghet. Nigel Paine pratade om vikten av att ställa sig frågan:   

”How psychological safe is your organization?”.

Medarbetarens motivation  

Flera talare pratade också om vikten av att vi som medarbetare behöver ta större ansvar för vårt eget lärande. Det är en stor förändring inom lärande, som startar underifrån istället för att komma uppifrån och ner.  

Vi kan inte längre vänta på tid och rätt förutsättningar för lärande utan vi måste agera nu.  

Nigel Paine formulerade det som ”You can find the time. Just prioritize different.”  

Börja göra! Ta små steg. Men börja idag. Det är i handlingen vanan byggs. Så ta tid varje vecka för lärande.    

”Det första steget ska vara så litet att det inte går att misslyckas” som Ami Hemviken uttryckte sig.  

Samarbete och nätverkande

Men viktigast av allt är att vi verkligen förstår varandra. Att vi lyssnar, frågar och är nyfikna. Inte bara din kollega eller inom din avdelning utan i hela företaget. Genom att samarbeta, nätverka och utbyta erfarenheter så lär vi av varandra, utvecklas och kan se nya mönster som blir grunden för innovation.  

Även vi inom Learning & Development behöver gå ut mer i våra organisationer och prata med människorna i verksamheterna. Vi måste uppleva problemen själva snarare än att lyssna på någon som säger att det är problem. Endast genom en djup förståelse för verksamhetens behov kan vi skapa rätt förutsättningar för lärande just där.  

Till sist:  

Dr Philippa Hardman, vilken stjärna. Hon är forskaren som lyckas trollbinda oss med sin research om AI. Om du inte redan följer henne, gör det

Och hon har redan spelat in presentationen hon höll, se den här.   

Missa inte podden livslångt med Katarina Pietrzak som där tar upp olika aspekter av livslångt lärande. Under konferensen gjorde hon en liveinspelning med Nigel Paine. Håll utkik!  

Och glöm inte att ta tid för ditt eget lärande. Ställ dig frågan, Hur kan jag använda det jag har lärt mig i mitt arbete? Och dela med dig av det du lärt dig. För att citera Johan Skoglöf:  

“Ge mer än du tar”

Tillsammans skapar vi framtidens lärande!