Lärande och artificiell intelligens

479 268

Under senaste tiden har det bubblat mycket om Artificiell intelligens, och när AI-tjänsten ChatGPT provlanserades nyligen kunde många fler prova på själva. De fick en miljon användare registrerade på sex dagar! 

Det finns en mängd intressanta möjligheter att använda AI inom lärande. Men vad skulle handlar det om egentligen? Och kommer det kunna användas praktiskt? I den här artikeln gör vi en kort översikt. 

Än så länge kan kommersiell AI inte jämföra sig med riktig intelligens - som "HAL9000" i rymdeposet 2001 eller ”Skynet” i Terminator-filmerna - utan det handlar mer om att välja ut viktig information, att hjälpa medarbetaren hitta rätt kunskap och föreslå lämpliga utbildningar. Inom lärande och utbildning kan man dela upp artificiell Intelligens i tre huvudområden: 

  • Att sammanfatta stora mängder text och skapa förslag på instuderingsfrågor. Det är det här som ChatGPT är överraskande bra på! 
  • Förslag för att möta kunskapsbehov, till exempel att föreslå lämpliga utbildningar som passar en viss medarbetare arbetsuppgifter, eller kategorisera utbildningar så de blir lätt sökbara. Här ingår även ”adaptivt lärande”, där AI kan skapa en personlig lärresa baserat på en individs kompetensnivå eller kunskapsluckor. 
  • Att hitta och matcha kunskaper och färdigheter i en organisation.  

Det finns flera lärplattformar som redan använder AI, till exempel för att ge förslag på vilka utbildningar som är intressanta, baserat på din kurshistorik eller din roll. I sin enklaste form baseras förslagen på vanlig statistik - utan AI - , och kan jämföras med hur Netflix ger förslag på ”andra som sett den här filmen har även sett dessa filmer…”. När man lägger till AI kommer lärplattformen successivt lära sig mer om vilka utbildningar som passar bäst, och ge bättre och mer träffsäkra förslag. 

Ett exempel är Filtered, som kallar sig en ”Content Intelligence Platform”. Filtered sorterar och väljer ut de bästa utbildningarna ur en stor kurskatalog som kan ha växt organiskt under många år. Det här kan vara extra värdefullt för företag som har en stor öppen kurskatalog med många utbildningar, där många kursnamnen kan vara förvillande lika. Vilken kurs ska man anmäla sig till? AI hjälper medarbetaren att välja!  

Fuse är lärplattform som har funnits i Sverige ett antal år, och har funktionalitet för intelligent sökning, inklusive Natural Language Processing (NLP) som kan förstå och besvara sökfrågor skrivna som naturliga meningar, som exempelvis ”Hur fungerar egentligen NLP?”. De har också en funktion som kan skapa sammanfattningar av stora texter och röstinspelningar. 

Svenska Sana är en väldigt intressant spelare med mycket AI-funktionalitet, och de växer så det knakar. Sana har AI-stöd för att sammanfatta ett visst kursinnehåll och skriva övningsfrågor, adaptivt lärande och intelligent sökning, samt även en funktion för att skapa kursinnehåll. De enkla tester som vi gjort visar att det behövs en ämnesexpert som remissar och korrigerar felaktigheter i den föreslagna texten. Man behöver remissa även svaren från ChatGPT, men de har verkligen visat att utvecklingen går fort framåt.  

Det finns fler plattformar med AI-funktioner, och de blir bara bättre och bättre. Det skall verkligen bli spännande att se utvecklingen de kommande åren.